Възстановителна дентална медицина

Възстановяване на зъби

Кариесът е заболяване на твърдите зъбни тъкани, което води до тяхното разрушаване. Резултат е от едновременното въздействие на много фактори – влошена устна хигиена, хранителна диета, вредни навици, структура на емайла и други.

Най-често в началния си стадий кариесът не е болезнен. При напреднала фаза, обаче, може да се усеща болка в зъба при химични и физични дразнения (топло, студено, сладко и др.).

Лечението се извършва чрез почистване на кариеса и поставяне на пломба от фотополимер.

Ендодонтско лечение (лечение на коренови канали)

Ендодонтско лечение означава лечение на кореновите канали. То се налага най-често при възпаление на нерва на зъба (пулпит) и когато инфекцията излезе извън кореновия канал (периодонтити, кисти). Обикновено тези заболявания възникват като усложнения на зъбния кариес.

Бондинг (естетично изграждане с фотокомпозит)

Чрез развитието на новите технологии и материалите, в наши дни се работи изключително често с фотокомпозити (фотополимери). С процедурата „Бондинг“ се възстановяват фрактурирани зъбни структури, пукнатини и може да се осъществи промяна на формата, цвета и други недостатъци по зъбите.

Протетично лечение: фасети, корони, мостове

Протетичното лечение има за цел да възстанови дъвкателната функция, естетиката и говор при пациенти, които са загубили зъби; зъбите са лекувани и трябва да бъдат възстановени загубените зъбни тъкани или зъбите са преоцветени и с множество стари възстановявания. Чрез неподвижно или подвижно протезиране се заместват лиспващи зъби с изкуствени такива и се възстановява целостта на зъбните редици.

Когато в устата ви липсва зъб поради травма или изваждането му, съседните зъби се разместват, понякога в много кратък срок от време. Тази промяна в позицията на зъбите, както и прорастване на срещуположния на липсващия зъб, може да доведе до проблеми с венците и захапката, чието лечение по-късно отнема повече време. Затова е разумно да се възстановят липсващите зъби възможно най-скоро след загубата им.

Пародонтално лечение

Гингивитът е възпаление на венците, а пародонтитът обхваща целия опорно-поддържащ апарат на зъба, причина за което е хроничната бактериална инфекция. Ако имате информация за наследственост на заболяването, е препоръчително да предприемете превантивни мерки срещу пародонтита, за да удължите живота на здравите си зъби. Имайте предвид, че вие може да имате заболяването, без дори да предполагате, тъй като пародонтитът в повечето случаи протича безболезнено.

Лечението започва с премахване на микробната плака, над- и подвенечен зъбен камък. На всеки пациент се назначава индивидуален период за пародонтално поддържане в зависимост от клиничното състояние на пародонта.

Избелване на зъби (кабинетно и домашно)

Избелването на зъби е козметична процедура, чиято цел е да възвърне първоначалния ослепително бял цвят на зъбите ни, действайки в дълбочина върху оцветявания и наслагвания по емайла на зъбите.

Лечение и профилактика при деца

Навременното лечение на кариеси и пулпити на млечните зъби е от изключително значение за осигуряване на правилен пробив на постоянните зъби и предотвратяване на ортодонтски проблеми. Основна част от профилактичните мерки за превенция на зъбния кариес при децата е провеждане на силанизиране (запечатване) на дълбоки фисури и ямки на първите постоянни молари. Поставянето на силанти създава бариера между зъба и бактериите, които причиняват зъбен кариес.

Дентално лечение от висок клас

Колкото повече отлагате лечението на болните зъби, толкова повече ще ви струва! Зъб не може да се “оправи” сам, дори и да не ви безпокои в момента. Не чакайте, а реагирайте навреме, за да се радвате на здрава и пълноценна усмивка години наред!